14 ragyogó ötlet, hogy mindig rend legyen a garázsban

Ingatlantájoló.hu 2019.07.20 04:12:33

A nyári szabadság elsősorban arra való, hogy pihenjünk, de mindig mindenki szán néhány napot arra is belőle, hogy a ház valamely rejtett zugában rendet rakjon, vagy valamit felújítson. A garázs rendrakás tipikusan ilyen nyári projekt, de ha a teljes szabadságunk idejére elutazunk, akkor is végezhetünk vele egy hétvége alatt.


 

Mutatunk néhány nagyszerű ötletet, ami nemcsak a rendrakást, hanem a későbbiek folyamán a rend fenntartását is segíti.

Selejtezzünk!

Mielőtt bármilyen szuper tárolókat kezdenénk el vásárolni, vagy házilag barkácsolni, selejtezzünk. A végén örömmel fogjuk látni, hogy mennyivel kevesebb tárolóra kell pénzt kiadnunk, vagy mennyivel kevesebbet kell majd készítenünk.

Hogyan csináljuk?

A garázsban elsősorban a következő dolgokat tároljuk:

· autó (sajnos gyakran kiszorul),

· motorok, robogók, biciklik,

· minden, ami az előbb felsoroltak ápolásához, karbantartásához szükséges,

· egyéb sporteszközök,

· kerti és egyéb szerszámok, kerti játékok, ha nincs külön tároló számukra,

· szezonális holmik, amiket évente csak egyszer használunk,

· minden egyéb, amit már több, mint egy éve nem vettünk elő, és valószínűleg már soha nem is fogunk.

A feladatunk tehát, hogy az utolsó pontba tartozó tárgyakat kidobáljuk, elajándékozzuk, eladjuk. Illetve az utolsó előtti pontot is érdemes felülvizsgálni, hogy nem találnánk-e számukra másutt helyet az épületben.

Ennek a III. kerületi családi háznak a garázsában például példás rendet tartanak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kosarak és dobozok

Ha a selejtezésen túl vagyunk, látni fogjuk, hogy mennyi tárolóra lesz szükségünk. A kisebb dolgok tárolásához jó szolgálatot tehetnek a különböző kosarak, dobozok. A legjobbak a fémkosarak és az átlátszó dobozok, mert átláthatóbbak, de azért mindent érdemes feliratozni, és szerezzünk be ezekből a tárolókból mindenféle méretűeket, mert a nagyon apró tárgyak például elvesznek a nagy dobozokban.

Érdemes kicsit fordított logika szerint gondolkozni, és csak akkor venni vagy készíteni polcrendszert, ha megvannak a kosarak és dobozok, és mindbe bele is pakoltunk. Ekkor már egyértelműen láthatjuk, mennyi polcra is lesz majd szükségünk. Nagyon jó megoldás a sínes rendszer is, ennek nagy előnye, hogy könnyebben átalakítható, bővíthető.

Az apróságokat tárolhatjuk befőttesüvegekben is, amiknek a tetejét felragaszthatjuk, felcsavarozhatjuk a polcok aljára, így mindig könnyedén lecsavarhatjuk, amire szükségünk van, ahogyan ebben a balatonfüredi családi házban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Perforált lemez az átlátható tárolásért

A szerszámok átlátható tárolására nagyon jó megoldás a perforált lemez, melynek szintén külön előnye, hogy moduláris, így mindig alkalmazkodik igényeinkhez.

A csavarhúzók tárolása külön kihívást jelent, mindig pont az nincs meg, amelyikre szükség van. A perforált lemez tárolónkat kiegészíthetjük ilyen csavarhúzó tárolóval is, de ez az ecset és festőhenger tároló is nagyon nagy ötlet.

A nagyobb dolgok számára

A nagyobb dolgok, mint például a biciklik, hosszú nyelű kerti szerszámok, horgászbotok tárolására remek egyedi tárolókat készíthetünk. A kerékpárok tárolására például elterjedt szokás a falra, vagy akár csigás rendszerrel a plafonra történő felfüggesztés.

A kerti szerszámok, és a horgászbotok számára pedig ilyen remek tárolókat készíthetünk.

Kesztyűknek

A garázsban hihetetlen mennyiségű kesztyű szaporodhat fel (munkáskesztyűk, bicikliskesztyűk, görkoris csuklóvédők), amelyek más apróságokkal együtt könnyen elveszhetnek. Ezeknek a tárolására ideális ez a nagyon egyszerűen elkészíthető csipeszes tároló.

Ha barkácsolásra is használjuk a garázst

Ha barkácsolásra is használjuk a garázst, jól jöhet egy munkaasztal. Ha kevés a hely, akkor ilyen lehajtható asztallappal rendelkező verziót is beszerezhetünk, bár kétségtelen, hogy vannak munkák, amelyekhez szükséges a 4 lábon álló, stabil munkalap. Ilyenkor érdemes olyat beszereznünk, ami fiókos tárolóval is ellátott, így mégiscsak spórolhatunk valamennyi helyet.

Sok van belőle és különböző hosszúságú. Mi az?

Aki rendszeresen barkácsol fából, annál a legkülönbözőbb hosszúságú lécek, deszkák, pallók tudnak felszaporodni, amik közül nehéz kiválasztani a megfelelőt, ha ömlesztve tároljuk. Az alábbi kép alapján úgy tűnik, hogy a létrából készült polcot egyenesen ezeknek a tárolására találták ki.

Külföldi képek forrása: decoist.com

 

Hozzászólások