9 hiba, amit kerülj el, ha most tervezed a konyhádat!

Ingatlantájoló.hu 2019.06.02 14:31:02

Akár most építkezünk, akár csak felújítjuk a konyhánkat, fontos, hogy az új helyiség ne csak szép legyen, hanem funkcióját is betöltse. Választhatunk ugyanis akármilyen szép munkalapot, konyhaszekrényt vagy háztartási gépeket, ha az elrendezés rossz, a konyhában nem öröm, csak bosszúság lesz a főzés.


 

Mutatjuk a 9 legtipikusabb hibát, amit egy konyha tervezésénél elkövethetünk, és ötleteket is adunk a megoldásukra.

Nem hagyunk elég mozgásteret

Jó, ha egy konyha sok mindennel felszerelt, és sok tárolóhellyel és munkafelülettel rendelkezik, egészen addig, amíg mindezek nem a szabad mozgástól veszik el a helyet. Akármennyire is szükségünk van a sok tárolóhelyre és felületre, mindezeket a konyhánk méretének figyelembevételével alakítsuk ki, és aszerint maximalizáljuk.

Megoldás: Hiába van ugyanis sok konyhaszekrényünk, ha az egymással szemben lévő szekrényajtók szinte összeütköznek nyitáskor. Az ideális az, ha az egymással szemben lévő konyhaszekrények között 120 cm távolság van, de kicsi konyhánál is számoljunk minimum 1 méterrel. Ha még konyhaszigetet is szeretnénk, akkor a konyhasziget és a szekrények közt legyen minimum 1 méter, de inkább 120 cm távolság. Ha a konyha egyúttal átjáró is két másik helyiség között, akkor még nagyobb helyre lehet szükségünk.

Kép forrása: theshowground.com

Nem a munkafolyamatnak megfelelően tervezünk

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem figyelünk a konyhai háromszög – hűtő, mosogató, tűzhely – megfelelő elhelyezkedésére. Természetesen a háromszöges elrendezés más és más lehet az egyenes, párhuzamos, L-alakú és U-alakú konyháknál, illetve nem biztos, hogy mindenkinél beválik.

Megoldás: Ahhoz, hogy a konyha elrendezése számunkra ideális legyen, ismernünk kell a saját főzési szokásainkat, a saját munkafolyamatainkat, és ennek megfelelően kell megterveznünk a konyhát.

Feleslegesen helyet foglaló konyhasziget

Egy konyhasziget nagyon praktikus lehet, ha a konyhánk elég nagy hozzá. Egy kis konyhában ugyanakkor csak útban van, de egy nagyobb konyhában is feleslegesen foglalja a helyet, ha nagyobb a kelleténél.

Megoldás: Ne akarjunk konyhaszigetet csak azért, mert trendi. Mérjük fel, hogy egyáltalán elfér-e egy sziget a konyhánkban, és ha igen, akkor mekkora. Az elhelyezkedése sem mindegy, vannak konyhák, ahol egy félsziget sokszor praktikusabb a konyhasziget helyett, ahogyan ennek a siófoki családi háznak a konyhájában is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kevés vagy túl sok hely a mosogató és a tűzhely között

Egyénenként változó, hogy ki hol szereti az előkészítést végezni, viszont a legtöbben biztosan a tűzhely és a mosogató közti pultfelületet szeretik erre a célra használni, hiszen azért elég sok mindent megmosunk, mielőtt megfőznénk. Éppen ezért nem jó, ha a mosogató és a tűzhely között kevés a hely, mintahogyan az sem, ha a kettő nagyon messze esik egymástól.

Megoldás: Aki a konyhát használja, annak kell tudnia, hogy számára mekkora az ideális távolság, általánosságban véve azért elmondható, hogy a 80 cm-nél kisebb hely kevés, mint ahogy az sem jó, ha a mosogató és a tűzhely két egymással szemben lévő falon egymástól nagyon nagy távolságra helyezkedik el.

Bár ebben a XIII. kerületi lakásban nagyon kevés hely jutott a konyhának, sikerült megtalálni az ideális távolságot a mosogató és a tűzhely között.

Még több képért kattintson a fotóra!

Nagyon nagy konyháknál megoldás lehet, ha az egyik a konyhaszigeten kap helyet, vagy ha a konyhaszigetre helyezünk egy plusz egyaknás mosogatót, amit mosogatásra nem, csak kifejezetten az ételek megmosására használunk.

Nem használjuk ki a függőleges teret

Kis konyhákban probléma lehet a tárolás. Ha egy kis konyhát megfelelő mennyiségű tárolóhellyel látunk el, gondot jelenthet, hogy a hely túlzsúfolttá válik, nehéz lesz benne mozogni.

Megoldás: Ilyenkor érdemes vertikálisan gondolkozni, és akár még egy sor felsőszekrénnyel kihasználni a rendelkezésre álló teret, ahogyan ebben a II. kerületi lakásban is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Nem mérjük le a háztartási gépeket

A nagyobb háztartási gépeket azért a legtöbben nem felejtik el megmérni, a kisebb háztartási gépek esetén azonban ez más sokszor elmarad, pedig egy mikró például elég nagy helyet tud elfoglalni a konyhapulton. Ugyanígy az is tipikus hiba szokott lenni, hogy bár lemérjük a gépeket, azzal már nem számolunk, hogy az ajtajaik meddig nyílnak, vagy lemérjük, mekkora helyet hagyjunk nekik, és végül mégis nagyobb készüléket választunk.

Megoldás: Mindent pontosan mérjünk le még a tervezés folyamatánál, és mindig számoljunk az ajtók nyitásának helyigényével.

Kép forrása: sanctuarykitchensandbathrooms.co.uk

Gyenge világítás

A nem megfelelő világítótestek kiválasztása, és azok nem megfelelő elhelyezése, megnehezítheti a konyhai folyamatokat. A legfontosabb, hogy a pultnál, a mosogatónál, és a tűzhely fölött lássunk, a mennyezeti világításnak középen pedig maximum akkor van értelme, ha alatta van a sziget vagy a konyhaasztal, és rendszeresen azt használjuk étkezésre vagy akár előkészítésre.

Megoldás: A munkafelületeknél különösen figyeljünk arra, hogy a világítás ne a fejünk fölül, vagy a hátunk mögül érkezzen, hanem közvetlenül a munkafelületre világítson, azaz a felsőszekrény alatti világítás, vagy felsőszekrények híján, akár a mennyezetre, akár a falra szerelt, a munkalapot közvetlen felülről megvilágító fényforrás az ideális.

Kép forrása: riversideconstruction.com

Hamarabb választjuk ki a konyhaszekrényt, mint a gépeket

Az ideális konyhai nagygépek kiválasztása az egyik legfontosabb, hogy konyhánk szerethető, élhető legyen. Ha először a konyhaszekrényt vesszük meg, könnyen abba a hibába eshetünk, hogy csak meghatározott méretű konyhai gépek közül válogathatunk, miközben előfordulhat, hogy praktikusabbnak találunk egy nagyobbat, mint amekkorának helyet hagytunk.

Megoldás: Először vásároljuk meg a konyhai gépeket, utána töltsük fel a maradék helyet konyhaszekrényekkel. Ez egyáltalán nem nehéz, tekintve, hogy a kétajtós, egyajtós, és fiókos szekrények közül is 2-3 féle méretből is választhatunk, és sokféle, mindössze 10-20 cm széles kiegészítő elemet is lehet kapni, amivel kitölthetjük a fennmaradt helyeket.

Kép forrása: crowdmedia.co

Azt gondoljuk, hogy új elrendezésre van szükségünk

Amikor felújítjuk a konyhát, és úgy érezzük, hogy eddig valamiért nem töltötte be a funkcióját, gyakran eszünkbe jut, hogy biztosan az elrendezéssel van a baj. Pedig lehet, hogy kisebb változtatások is elegendőek, amikért még a vezetékek helyzetét sem kell megváltoztatnunk.

Megoldás: Gondoljuk végig, hogy mi az, ami miatt nem funkcionál jól a konyhánk, és az alapvető elrendezéshez csak akkor nyúljunk, ha nagyon muszáj.

 

Hozzászólások