Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha nem szeretnéd, hogy még kisebbnek tűnjön a lakásod!

Ingatlantájoló.hu 2018.11.21 14:35:26

Ha kicsi a lakásunk, szeretnénk úgy berendezni, hogy nagyobbnak tűnjön, ha nagy, akkor pedig szeretnénk, hogy ezt az előnyös tulajdonságát észre is vegyék, különösen azok, akiknek el szeretnénk adni. Van azonban néhány hiba, amitől a lakás sokkal kisebbnek tűnhet. Mutatjuk, melyek ezek.


 


Telehalmozzuk a lakást bútorokkal

Ha kicsi a lakásunk, első a funkcionalitás. Csak olyan bútorokat vegyünk, amiket tényleg használunk, túl sok bútortól ugyanis túlzsúfolttá válik az otthonunk. Hasonlóképpen kerüljük a túl nagy, nehéz bútorokat, ezekből ugyanis kevés is elég ahhoz, hogy a lakás túlzsúfoltnak tűnjön. A tárolóhelyek számát inkább beépített szekrényekkel növeljük, kevésbé lesz tőlük nyomasztó a lakás.

Ebben az óbudai lakásban például épp csak annyi bútor van amennyi szükséges.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha most hirdetjük otthonunkat, külön figyeljünk az előszobára. Ne tároljunk itt több cipőt és kabátot, mint amennyire feltétlenül szükségünk van. Ha pedig nem tudjuk máshova tenni őket, inkább tároljuk cipős szekrényben és akasztós szekrényben, mint polcokon és fogasokon.

És dísztárgyakkal is

Persze nemcsak a bútorokat, a dísztárgyakat is fel lehet halmozni. A kevesebb több elve itt is igaz, inkább válasszunk néhány mutatósabb darabot a sok apróság helyett.

Kép forrása: home-designing.com

Túl sok színt és mintát használunk

Bánjunk óvatosan az élénk színekkel. Egy helyiségben csak egyet használjunk, és azt se vigyük túlzásba. Hasonlóképpen használjuk a mintákat is. Ha a lakástextilek közül egy mintás, akkor a többi legyen inkább egyszínű, természetesen a mintással színben harmonizáló.

Ebben az XIV. kerületi másfél szobás lakásban például a fehér és a barna az uralkodó, ahol élénk színként csupán a piros és helyenként a rózsaszín jelenik meg, de csak néhány helyen.

Még több képért kattintson a fotóra!

Nagy szőnyegek és nehéz függönyök

Persze nemcsak a lakástextilek mintája és színe, hanem anyaga és mérete is befolyásolja, mekkorának látszik egy szoba. A padlószőnyeg ilyen szempontból például jó választás, az egységes padlóburkolattól ugyanis nagyobbnak látszik a szoba, szőnyegből azonban inkább vegyünk egy nagyobb darabot, mint több kisebbet, és az az egy nagy se legyen nagyobb, mint amekkorára feltétlenül szükségünk van, ahogyan ennek a VI. kerületi lakásnak a nappalijában is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Függönyből pedig inkább a könnyed, légies, átlátszó darabokat részesítsük előnyben, sötétítésre pedig használjunk redőnyt a nehéz sötétítő függönyök helyett.

Kép forrása: freshome.com

Félhomály

Mindenki szeretne a világításon spórolni, de kevesebb lámpa, égő helyett inkább vásároljunk energiatakarékos égőket. Egy fényárban úszó lakás ugyanis sokkal tágasabbnak tűnik.

 

Hozzászólások