Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe, ha többgenerációs otthont szeretnénk!

Ingatlantájoló.hu 2019.03.17 14:54:19

Az áremelkedések miatt, ma már egyre több család dönt úgy, hogy többgenerációs otthont választ. Több generáció együttélése azonban számtalan konfliktusforrást eredményezhet, amelyet okos tervezéssel lehet megelőzni.


 

Akár vásárolni, vagy építeni készülünk egy többgenerációs ingatlant, vagy egy meglévő házat alakítanánk át többgenerációssá, van néhány szempont, amit mindenképp figyelembe kell vennünk a vásárlásnál, építkezésnél. Mutatjuk, melyek ezek!

Akadálymentesítés

Családunk legidősebb generációja most még lehet, hogy könnyedén mozog, de el fog jönni az az idő, amikor szükség lehet a ház akadálymentesítésére. Ne várjuk meg, hogy ez bekövetkezzen, eleve tervezzük úgy a közösségi helyiségeket, néhány hálószobát és legalább egy fürdőszobát, hogy ez ne legyen probléma.

Kép forrása: freshome.com

Legyenek hálószobák a földszinten is

A többgenerációs családi házak rendszerint legalább kétszintesek, hiba lenne azonban úgy tervezni őket, hogy kizárólag az emeleten legyenek hálószobák. Egy vagy két hálószoba az idősek számára, nemcsak akkor lesz hasznos, ha már nehezebbé válik a mozgás, hanem már most is jó arra, hogy mindenkinek meg legyen a saját birodalma.

Tervezzünk többcélúan

Még egy átlag család igényei is nagy mértékben változhatnak az évek múlásával, nemhogy egy többgenerációs családé, ezért tervezzünk többcélúan. Jó, ha több hálószoba van, mint amennyire jelenleg szükségünk van, ezeket lehet ugyanis a legkönnyebben bármilyen más célra átalakítani.

Ikerház egy kialakított és egy kialakításra váró lakrésszel Lajosmizsén

Még több képért kattintson a fotóra!

Adjunk mindenkinek elegendő teret

Biztosak vagyunk benne, hogy egy amerikai konyhás nappali elég lesz közösségi térnek ott, ahol ennyire sok ember él együtt? Egy többgenerációs családnál már a közösségi terek használatának a módja is annyira különböző lehet, hogy nem árt, ha van egy plusz nappalink, családi szobánk vagy épp játékszobánk az emeleten, a tetőtérben vagy az alagsorban.

Kép forrása: houzz.com

Használjunk ki minden négyzetcentimétert

Ha egy meglévő ingatlant alakítanánk át többgenerációssá, akkor azontúl, hogy hozzáépítünk, vagy beépítjük a tetőteret, érdemes a már meglévő térből is minél többet a lehető legokosabban kihasználni.

Fürdőszobát minden hálószobához!

Na jó, mindegyikhez azért nem kell, de legalább kettővel, sőt inkább hárommal számoljunk, ha el akarjuk kerülni a reggeli tumultust.

Kétgenerációs családi ház földszinti és emeleti fürdőszobával Kecskeméten

Még több képért kattintson a fotóra!

És két bejáratot

A legjobb kétgenerációs házak természetesen azok, amelyekben két teljesen különálló lakás kapott helyet, két bejárattal. De ha ez mégsem kivitelezhető, legalább tervezzünk egy tágas előszobát, hogy a reggeli indulás zökkenőmentesebb legyen.

Kétgenerációs ház két külön bejáratú lakással Dabason

Még több képért kattintson a fotóra!

Kérjük ki mindenki véleményét, mielőtt belevágunk!

Ahhoz, hogy többgenerációs otthonunk mindenki számára élhető legyen, mindenkit meg kell kérdeznünk, milyen otthont szeretne. Bár tökéletes megoldást valószínűleg nem találunk, igyekezzünk közös kompromisszumos döntéseket hozni, hogy új otthonában mindenki boldog legyen.

 

Hozzászólások