Hol fog lakni a gyerek szeptembertől?!

Ingatlantájoló.hu 2019.07.18 13:53:09

Az országot, de legalábbis a frissen érettségizett diákokat és szüleiket egyre inkább lázban tartja a 24-én esedékes ponthatár húzás. Míg a diákok izgulnak, a szülőknek főhet a fejük, hogy hogy bírják majd a költségeket, különös tekintettel az igen húzós lakhatási költségekre.


 

Sokak fejében az is megfordulhat, hogy érdemesebb inkább lakást venni, mint éveken át bérelni. De vajon tényleg megéri-e, ha a lakásvásárláshoz hitelt is fel kell venni? A megfelelő döntés meghozatalához számtalan tényezőt kell figyelembe venni, és mindenkinek az egyedi élethelyzete határozza meg, hogy mi lesz majd a legjobb döntés.

Amikor a lakásvásárlás a legjobb megoldás

Ha valakinek máris zsebben van egy lakás ára, ne adj’ isten egy akkora lakásé, aminek 1 vagy 2 szobáját más diákoknak is ki lehet adni, akkor teljesen egyértelműnek tűnik, hogy a lakásvásárlás mellett kell döntenie.

Érdemes azonban figyelembe venni azt is, hogy a gyermek mennyire kitartó. Ugyanis ha 1 év után kitalálja, hogy ő mégsem ebben az intézményben folytatná tanulmányait, sőt még csak nem is valamelyik közeli egyetemen (Budapesten még szerencsés helyzetnek tekinthető, hogy a legtöbb felsőoktatási intézmény nagyjából egy környéken tömörül), hanem az ország másik végében, akkor az 1 éve megvett lakás eladásának és egy újabb lakás vásárlásának a problémáját is nyakunkba kell vennünk.

Több diák részére is remekül kiadható lakás a Móricz Zsigmond körtér közelében

Még több képért kattintson a fotóra!

Ilyenkor még mindig jó megoldás lehet, ha a lakást mégsem adjuk el, hanem inkább kiadjuk, és ebből a bevételből fizetünk albérletet az új helyen. Akik igazán értékálló megoldásban gondolkoznak, és nem tudják még felveszik-e, és ha igen, egyáltalán hova gyermeküket, azoknak is érdemes elgondolkodni azon, hogy nem kellene-e inkább még most lecsapni egy mindig jól kiadható, sok egyetemhez közel fekvő budapesti lakásra. És ha a gyerek még sem a közelben tanul tovább, akkor ennek bevételéből fizetni az albérletet.

Törlesztőrészlet vs. bérleti díj

Hogy a megemelkedett bérleti díjak mellett érdemes-e akár még akkor is inkább lakást vásárolnunk, ha ehhez hitelt kell felvennünk, az sok mindentől függ. Döntésünket nagyon leegyszerűsítve az befolyásolja, hogy a hitel törlesztőrészlete vagy a fizetendő bérleti díj a nagyobb. De a dolog azért mégsem ennyire egyszerű, hiszen a bérleti díj szinte biztos, hogy évről-évre növekedni fog, míg törlesztőrészletünk változásai leginkább attól függenek, hogy milyen hitelkonstrukciót választunk.

Egy diák részére ideális eladó lakás Középső Ferencvárosban

Még több képért kattintson a fotóra!

Hogy megéri-e hitelt felvennünk az függ az önerőnk mértékétől is, értelemszerűen minél nagyobb önerővel tudunk lakást vásárolni, annál valószínűbb, hogy jobban megéri venni, mint bérelni. Mindezek mellett pedig, mivel lakást hosszú távra vásárolunk, számolnunk kell még a lakás későbbi értéknövekedésével, kiadhatóságával is, különösen mivel a hitelünk futamideje valószínűleg hosszabb lesz, mint amennyi ideig gyermekünk a felsőoktatásban tanul.

Amikor a lakásvásárlás elérhetetlen álomnak tűnik

A legtöbb szülő sajnos olyan helyzetben van, hogy esélye sincs arra, hogy lakást vegyen, különösen, hogy mindig az egyetem környéki lakások a legdrágábbak. Természetesen itt a legmagasabbak a bérleti díjak is, így érdemes kicsit távolabb nézelődni, fél óra tömegközlekedést az egyetemig azért nyugodtan ki lehet bírni.

Kiadó lakás két különnyíló szobával a Corvin-negyednél

Még több képért kattintson a fotóra!

Illetve érdemes más diákok mellé betársulni. A mai diákok előnyben részesítik azokat az albérleteket, ahol saját szobájuk lehet, pedig ha bekerültek volna a kollégiumba, ott is legalább egy szobatárssal kellene osztozniuk, és egy közösen kivett szobán rengeteget lehet spórolni.

 

Hozzászólások