Így szabadulhatunk meg a tapétától 4 könnyű lépésben!

Ingatlantájoló.hu 2019.03.15 15:05:05

Szerencsére ma már nem feltétlenül kell attól rettegnünk, hogy ha panellakást veszünk, akkor azzal a tapéta is együtt jár, de a panelárak növekedésével előfordulhat, hogy egy felújítandó lakást engedhetünk meg csak magunknak. Ugyanígy régebbi építésű házakban vagy téglaépítésű lakásokban is találkozhatunk tapétázott szobákkal, amitől pedig nem egyszerű megszabadulni.


 

Pedig érdemes, egyrészt, ha most vettük a lakást, és be szeretnénk költözni, akkor azért, mert a tapéta nem egészséges, másrészt, ha egy régi lakást szeretnénk eladni, akkor azért, mert festett falakkal könnyebben találunk rá vevőt. Persze ma már árulnak olyan tapétákat és tapétaragasztókat, melyek az egészségre ártalmatlanok, de a régen tapétázott falak esetleg több rétegnyi tapétájától muszáj megszabadulni.

A következő eszközökre lesz szükségünk:

· kaparó spatula (de ma már lehet kapni kifejezetten tapéta- és padló kaparót is),

· szivacs vagy szórófejes flakon, folyékony mosószer és egy kevés tapétaragasztó, vagy gőzölős tapétaleszedő, ami kicsit költségesebb, de megkönnyíti a munkát,

· tapétaleoldó folyadék

Valamikor ez a nyíregyházi panellakás is tapétázott lehetett, ám most szép, festett falai vannak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Nézzük a lépéseket!

Első lépés: A kaparó spatula segítségével kaparjuk le a tapéta legfelső rétegét. A kaparásnál a sarkoktól befelé, illetve lentről felfelé haladjunk. Ha nincs sok réteg tapéta, fokozottan figyeljünk arra, hogy ne sértsük fel a vakolatot.

Második lépés: Ami így nem jön le, azt bizony fel kell áztatatnunk, ezt legegyszerűbben egy gőzölős tapétaleszedővel tehetjük meg, amiből a kisebb, háztartásokban használatos darabokat viszonylag elérhető áron megvásárolhatjuk, vagy kölcsönözhetünk is egyet. Ennél olcsóbb megoldás, egy langyos víz, folyékony mosószer és kevés tapétaragasztó híg oldatába mártott szivacs, amivel be kell nedvesítenünk a felületet (ragasztó azért kell hozzá, hogy a vizet a tapétán tartsa), de szórófejes flakonba is tölthetjük az oldatot.

Néhány tapétacsíkot festés után is felragaszthatunk. Ennek a lipótvárosi lakásnak a galériáján is remekül mutat.

Még több képért kattintson a fotóra!

Harmadik lépés: Ha benedvesítettük, hagyjuk hatni 20-30 percig, majd fogjunk hozzá a maradék tapéta felkaparásának. Ezzel viszont sietnünk kell, ugyanis ha megszárad a tapéta, a ragasztó újra megköt.

Negyedik lépés: Ha még így sem jön le mindenütt a tapéta, használjunk tapétaleoldó folyadékot.

Mindezeken után természetesen glettelni kell, és nem árt mélyalapozót is használni festés előtt.

 

Hozzászólások