Kavicsot a kertbe? Ezt a 6 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt választanál!

Ingatlantájoló.hu 2019.06.26 05:08:20

Számtalan oka lehet annak, hogy kavicsot választunk a kertbe, akár csak egy kis részt, akár az egész kertet burkolnánk ezzel a füves területeken kívül. Egyrészt szép, másrészt olcsóbb, mint sok más burkolat, harmadrészt kiváló választás, ha szeretnénk megakadályozni a víz gyors lefolyását és a talajeróziót.


 

Szerencsére ma már számtalan féle kavics közül válogathatunk, épp ezért nehéz is a választás, mert minden kertbe, más és más méretű, formájú, anyagú kavicsra van szükség a felhasználás módjának függvényében. Hogy könnyebb legyen a választás, az alábbi 6 kérdést érdemes feltennünk magunknak.

Hogyan, mire szeretnénk használni a kavicsos felületet?

Nemcsak azt a szempontot kell figyelembe venni, hogy hogy mutat majd az adott kavics, hanem azt is, hogy mennyire lehet rajta közlekedni. A borsókavicsok például könnyen szétcsúsznak a talpunk alatt, helyettük lehet stabilabb felületet alkotó kavicsokat is kapni, melyeken könnyebb a járás, esetleg még kerekesszék is könnyen gurul rajta.

Mennyit tudunk rá költeni?

Szerencsére akkora a választék, hogy biztosan találunk az olcsóbb kavicsok közt is olyat, ami számunkra megfelelő. A szállítási költség azonban sokat rárakhat még az árra, különösen, ha nagy felületet szeretnénk vele borítani. A szállítási költség lefaragása érdekében ezért érdemes közeli helyről vásárolni, és nem egy távolabbiról, még ha az kicsivel olcsóbb is. Ha nem vészesen nagy a mennyiség és magunk is el tudjuk szállítani, inkább válasszuk ezt a lehetőséget.

Családi ház szép kavicsos udvarral Pécsett

Még több képért kattintson a fotóra!

Autóval járható felületre kell?

Ha autóval is járunk a kaviccsal borított felületen, akkor fontos, hogy kicsit nagyobb szemű kavicsot válasszunk, ami nem tud beleragadni a kerékgumi redőibe. Mellesleg az sem hátrány, ha a cipőnk talpa nem megy tele kaviccsal, és nem hordjuk be a házba.

A legjobb választás ilyen helyre talán a zúzott kő vagy a vízáteresztő kavics, és az is fontos, hogy ilyen esetben a kavicsot megfelelően szilárd alapra terítsük szét. Több rétegben terítsük, melyeket kellőképpen ledöngölünk, és szegélyezzük szegélykővel.

Ennek a kecskeméti családi háznak az udvarán például nagyobb mosott kavicsokkal és növényekkel szegélyezték az utat.

Még több képért kattintson a fotóra!

Lépőköveket is szeretnénk?

Ha lépőköveket is szeretnénk, akkor fontos, hogy olyan kavicsot válasszunk, ami a helyén marad, és nem sodródik rá a lépőkőre. Ehhez jó választás a gránit zúzalék, illetve alapvetően a zúzalékok jobbak, mint a kerek, mosott kavicsok ilyen szempontból. Méretét tekintve, lépőkövekhez a se nem túl kicsi, se nem túl nagy kavicsokat válasszuk.

Elsődleges talajtakaróként szeretnénk használni a kavicsot?

Ha olyan felületre terítenénk, ahonnan gyorsan lefolyik a víz, vagy éppen ellenkezőleg, nem folyik le rendesen, a borsó kavicsot, a zúzott követ vagy a gránit zúzalékot válasszuk, ami nem túl tömött.

Milyen színt válasszunk?

Ha kiválasztottuk, mely kavicsok lennének számunkra a legpraktikusabbak, akkor ideje gondolnunk az esztétikumra is. Válasszunk olyan színt, ami megy a ház, a kerítés, az udvarunkon található növények és egyéb kiegészítők színéhez.

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Hozzászólások